Wednesday, August 9, 2017

ျမန္မာေရာင္နီသစ္ တိုင္းရင္ၾကက္ေမြးျမဴေရး



သတင္းေကာင္းပဲ
ၾကက္ေမြးျမဴေရးေတာ့ မပါဘူး
ဝမ္းသာရမွာလား။
ဟုတ္မဟုတ္ကေတာ့ ေစာင့္ၾကည့္ရမွာေပါ့။
မဟုတ္ေတာ့လဲ မထူးဆန္းေတာ့ပါ။ 
ေမြးျမဴေရးလုပ္ငန္းမ်ား ေခ်းေငြ၊ ေျမႏွင့္ေစ်းကြက္ရရွိေရး ႏိုင္ငံေတာ္ပိုင္းမွ ကူညီပံ့ပိုးေပးမည္ဟုဆို
****************
ရန္ကုန္၊ ဇြန္ ၁၃
-------------------
အသားစားႏြား၊ ႏို႔စားႏြား၊ သိုး၊ ဆိတ္ႏွင့္ ၀က္ေမြးျမဴေရးလုပ္ငန္းမ်ား တိုးခ်ဲ႕ေဆာင္ရြက္ႏိုင္ေရးအတြက္ ေျမ၊ ေခ်းေငြ ႏွင့္ ျပည္တြင္းျပည္ပ ေစ်းကြက္ရရွိေရးအတြက္ ႏိုင္ငံေတာ္ပိုင္းမွ ကူညီပံ့ပိုးေပးမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း စီမံ/ဘ႑ာ၀န္ႀကီးကေျပာ ၾကားခဲ့သည္ဟု ျမန္မာႏိုင္ငံေမြးျမဴေရးလုပ္ငန္းအဖြဲ႕ခ်ဳပ္မွ သိရသည္။
ျမန္မာႏိုင္ငံေမြးျမဴေရးလုပ္ငန္းအဖြဲ႕ခ်ဳပ္ ဒုဥကၠ႒ ဦး၀င္းစိန္က `ကၽြန္ေတာ္တို႔ ေမြးအဖြဲ႕ခ်ဳပ္ ဥကၠ႒ဦးေဆာင္တဲ့ အဖြဲ႕ အေနနဲ႔ ဇြန္လ ၂ရက္ေန႔က ေနျပည္ေတာ္ကို သြားေရာက္ၿပီး စီမံ/ဘ႑ာ၀န္ႀကီးနဲ႔ ေတြ႕ဆံုေဆြးေႏြးခဲ့ရာမွ ၀န္ႀကီးက ကၽြန္ ေတာ္တို႔ရဲ႕ ေမြးျမဴေရးလုပ္ငန္းေတြ အခန္းက႑အလိုက္ ဖြံ႕ၿဖိဳးတိုးတက္ဖို႔အတြက္ ဘာေတြလိုအပ္ေနလဲ နည္းပညာပိုင္း လား၊ ေျမေနရာေတြ၊ ေခ်းေငြေတြ လိုအပ္လားဆိုတဲ့ဟာေတြကို ကူညီပံ့ပိုးေပးဖို႔အတြက္ စီမံကိန္းေတြ ေရးဆြဲဖို႔ရွိတယ္လို႔ ေျပာပါတယ္။ အဲ့ဒီအတြက္ ကၽြန္ေတာ္တို႔အသင္းအဖြဲ႕ေတြအပိုင္းကလည္း ကိုယ့္ေဒသအလိုက္ ျပည္နယ္အလိုက္ ေမြးျမဴ ေရးလုပ္ေတြ ဖြံ႕ၿဖိဳးဖို႕ကို တားဆီးေနတဲ့ အရာေတြ၊ အခက္အခဲေတြ၊ ႏိုင္ငံေတာ္က ပံ့ပိုးေပးေစလိုတဲ့ လုပ္ငန္းစီမံခ်က္၊ ကိန္းကဏန္းေတြကို တိတိက်က် ေဖာ္ျပၿပီး ခိုင္ခိုင္မာမာနဲ႔ အက်ိဳးရွိမဲ့ Model ကိုေရးဆြဲတင္ျပၾကဖို႔ တိုင္းနဲ႔ျပည္နယ္ေတြမွာရွိ တဲ့ ေမြးျမဴေရး လုပ္ငန္းအဖြဲ႕ခ်ဳပ္ေတြကို ညႊန္ၾကားထားပါတယ္။ဒ အဲ့ဒီေနာက္ တင္ျပခ်က္ေတြကို စုစည္းၿပီး ၀န္ႀကီးဆီကို ဆက္သြယ္သြားဖို႔ ရွိပါတယ္´ ဟု ေျပာၾကားခဲ့သည္။
ဇြန္လ ၁၃ရက္ေန႔က ျမန္မာႏိုင္ငံငါးလုပ္ငန္းအဖြဲခ်ဳပ္တြင္ ျပဳလုပ္ေသာ ႏွစ္ပတ္တစ္ႀကိမ္ အဂၤါေန႔တိုင္း ျပဳလုပ္သည့္ သားငါးက႑ဆိုင္ရာ လုပ္ငန္းရွင္မ်ား ေတြဆံုေဆြးေႏြးပြဲတြင္ ထိုသို႔ေျပာၾကားခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္။ ၄င္းတို႔အဖြဲ႕ခ်ဳပ္အေနနဲ႔ ၀န္ႀကီး နဲ႔ေတြ႕ဆံုေဆြးေႏြးခဲ့ရာတြင္ ၀န္ႀကီးက အသားစားႏြား၊ ႏို႔စားႏြား၊ သိုး၊ ဆိတ္၊ ၀က္ႏွင့္ ငါးေမြးျမဴေရးလုပ္ငန္းမ်ား တိုးခ်ဲ႕ေမြး ျမဴႏိုင္ရန္၊ ႏိုင္ငံေတာ္မွ ေျမရရွိေရး၊ ေခ်းေငြရရွိေရးႏွင့္ ျပည္တြင္းျပည္ပ ေစ်းကြက္ရရွိရန္ ကူညီပံ့ပိုးေပးမည္ျဖစ္ေၾကာင္း၊ အ ဆင့္ျမင့္ နည္းပညာရရွိေရးအတြက္ သက္ဆိုင္ရာႏိုင္ငံမ်ားႏွင့္ ခ်ိတ္ဆက္ေဆာင္ရြက္ေပးမည္ျဖစ္ေၾကာင္း၊ တိရစၧာန္ႏွင့္ တိရစၧာန္ထြက္ပစၥည္းမ်ား တရား၀င္တင္ပို႔ျခင္း၊ တင္သြင္းျခင္း၊ တင္သြင္းျခင္းတို႔ကို ျပင္းျပင္းထန္ထန္ အေရးယူမည္ျဖစ္ ေၾကာင္း၊ ေမြးျမဴေရးအာမခံလုပ္ငန္းကို ေဆာင္ရြက္ေပးမည္ျဖစ္ေၾကာင္း ၀န္ႀကီးဌာနအေနျဖင့္ ထုတ္လုပ္မႈ (Manufacutring) ကိုအဓိကထား လုပ္ေစလိုၿပီး Trading ကိုေရရွည္အတြက္ အားမေပးေၾကာင္း၊ ေမြးျမဴေရးဆိုင္ရာ သုေတသနၿခံ ထူေထာင္ေစလိုေၾကာင္း ေျပာၾကားခဲ့သည္ ဟုသိရသည္။
`ကၽြန္ေတာ္တို႔ ေမြးျမဴေရးလုပ္ငန္းေတြအေနနဲ႔ အခက္အခဲေတြၾကားထဲကပဲ ေတာက္ေလ်ာက္ လုပ္ကိုင္လာခဲ့တာ အေျခအေနတစ္ခုအထိ ဖြံ႕ၿဖိဳးလာတဲ့အပိုင္းရွိတယ္။ ေမြးျမဴေရး လုပ္ငန္းေတြကိုအခုအခ်ိန္ကစၿပီး စနစ္တက်စပ်ိဳးေထာင္မွ သာ အေရအတြက္ တစ္ခုအထိ တိုးခ်ဲ႕ထုတ္လုပ္ႏိုင္မွာျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္လည္း ကၽြန္ေတာ္တို႔ရဲ႕ ထုတ္ကုန္ေတြကိုျပည္ပ ကိုတိုက္႐ိုက္တင္ပို႔ႏိုင္ဖို႔အတြက္ ေစ်းကြက္က အစလိုအပ္တာေတြကို အေသးစိတ္တင္ျပဖို႔ မွာၾကားထားတာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီ တင္ျပခ်က္ေတြကို ၀န္ႀကီးအေနနဲ႔ သက္ဆိုင္ရာ အဖြဲ႕အစည္းေတြနဲ႔ ညွိႏႈိင္းၿပီး အေကာင္အထည္ေဖာ္သြားမယ္ေပါ့။ အဲ့ဒါ ေၾကာင့္ ထြက္လာတဲ့ ရလဒ္ေတြက ပြင့္လင္းျမင္သာမႈရွိၿပီး လုပ္ငန္းေတြေဆာင္ရြက္ရာမွာ အလြယ္တကူအဆင္ေျပႏိုင္မယ္ လို႔ ေမွ်ာ္မွန္းပါတယ္´ ဟု ၄င္းကထပ္မံေျပာသည္။
ကၽြဲ၊ ႏြား၊ သိုး၊ ဆိတ္၊ ၀က္မ်ားအား ျပည္တြင္း ျပည္ပသို႔ လြတ္လပ္စြာ တင္ပို႔ေရာင္းခ်ႏိုင္ေရးအတြက္ ျပည္တြင္းေမြး ျမဴေရးလုပ္ငန္းမ်ားပီပီျပင္ျပင္ႏိုင္ႏိုင္နင္းနင္း လုပ္ကိုင္ေဆာင္ရြက္ႏိုင္သည့္အခ်ိန္တြင္ လုပ္ငန္းအဆင့္အလိုက္ခြင့္ျပဳေပးသြား မည္ျဖစ္ၿပီး ေမြးျမဴသူမ်ားေမြးျမဴထားသည့္ တိရစၧာန္မ်ားကို အသားထုတ္လုပ္ခြင့္၊ Value added ျပဳလုပ္ခြင့္ႏွင့္ ျပည္ပသို႔တင္ ပို႔ေရာင္းခ်ခြင့္တို႕ကို ခြင့္ျပဳေပးမည္ျဖစ္ေၾကာင္း တိုင္းႏွင့္ျပည္နယ္အသီးသီးရွိ ေမြးျမဴေရးလုပ္ငန္းအဖြဲ႕ခ်ဳပ္မွ ညႊန္ၾကားခဲ့သည့္ ဇြန္လ ၆ရက္ ရက္စြဲပါ ထုတ္ျပန္ခ်က္အရ သိရသည္။
`ကၽြဲ၊ ႏြား၊ ျပည္ပတင္ပို႔မႈေတြကို တရား၀င္ခြင့္ျပဳေပးမယ္ဆိုရင္ အဆင္ေျပပါတယ္။ ဒီမွာက ဘယ္လိုျဖစ္ေနလည္းဆိုေတာ့ ႏြားေတြကို ႏိုင္ငံတကာပို႔တယ္ဆိုရင္ ျပည္တြင္းက လယ္ယာသံုး ႏြားေကာင္ေရေလ်ာ့နည္းမယ္လို႔ေျပာတယ္။ တကယ့္ တကယ္က်ေတာ့ ႏြားကို ဥပေဒအရ တားဆီးထားတယ္။ ေနာက္တစ္ေနရာနဲ႔ တစ္ေနရာ သယ္လို႔မရတဲ့ ကိစၥေတြရွိတယ္။ သယ္လို႔ရရင္ ေတာင္သူကေမြးမွာေပါ့။ ေနာက္တစ္ခ်က္က သားသတ္လိုင္စင္မရွိရင္ ဘာမွလုပ္လို႔မရဘူး။ အခု၀န္ႀကီးက အကုန္ဖြင့္ေပးမယ္ေျပာတယ္။ ဒါေပမဲ့ ကုိယ္တိုင္ေမြးၿပီး ပို႕ရမယ္လို႔ ေျပာတယ္´ ဟုေမြးျမဴေရးလုပ္ငန္းရွင္တစ္ဦးက ေျပာၾကားခဲ့သည္။
TTS

#သတိျပဳမိၾကလား
.........................
တိရစာၦန္ အစာကိုကိုယ္တိုင္စပ္ၾကမယ္ဆိုေတာ့ ေအာက္ပါအခ်က္အလက္ေတြကို စမ္းစစ္ဖို႔သတိျပဳမိၾကပါသလား??????
...............
နံပါတ္ ။၁
အစာလတ္ဆတ္မုွ(တစ္မယ္ခ်င္းအလိုက္)
နံပါတ္ ။၂
တစ္မယ္ခ်င္းမွာပါတဲ့ အာဟာရ တန္ဖိုး
နံပါတ္ ။၃
စိုထိုင္းဆ
နံပါတ္. ၁ မွာ ေရာစပ္မည့္အစာတစ္မ်ိဳးခ်င္းအလိုက္ လတ္ဆတ္မုွကို ခဲြျခားသံုးသပ္ႏိုင္ဖို႔ အလြန္အေရးႀကီး
ပါတယ္။
သင္၏ ႏွာေခါင္းမွ နံသာရံုကိုသာမက သင့္လွ်ာဖ်ားမွ ရသာရံုကိုပါ အသံုးခ်ဖို႔လိုပါတယ္။
သင္ဟာရံြ႐ွာတတ္သူတစ္ေယာက္ျဖစ္ပါက မ်က္ေစ့ျမင္
ႏွင့္သာခဲြျခားခဲ့မိပါလွ်င္ အစာအေရာအေႏွာကိုခဲြျခားသိဖို႔
မလြယ္ေတာ့ပါ။
ဥပမာ။ ဖဲြႏုကိုစစ္ၾကည့္မည္။
ပထမ ဖဲြႏုကိုလက္ျဖင့္ဆုပ္ယူၿပီး အားရိွသေလာက္ ခပ္တင္းတင္းညႇစ္လိုက္ပါ။ၿပီးလွ်င္ လက္သီးဆုပ္ကို အျမန္ျပန္ဖ်န္႔ပါ။လက္ဝါးထဲရိွဖဲြႏုဆုပ္ဟာ
ဖြယ္ၿပီးျပန္႔က်ဲလွ်င္ ...........အဆီႏွင့္ ေရပါဝင္ႏံုွးနည္း
မရိွသံုးသံုးရန္သာ
လံုးၿပီးက်န္ေနခဲ့လွ်င္....... အစိုဓာတ္မ်ား၊မသံုးသင့္
ဖဲြလံုးျဖည္းျဖည္းျခငး္ကဲြက်လာၿပီး မိမိလက္တြင္ကပ္က်န္ေနေသာဖဲြႏုမ်ားအား ပြတ္ၾကည့္
လွ်င္ ေစးကပ္ကပ္ ျဖစ္ေနသည့္ဖဲြ.....အလြန္ေကာင္း
ဖဲြအိတ္ကို ကိုင္ၾကည့္ပါ။အိတ္အတြင္းလက္ထုးိၾကည့္ပါ
ပူေနလွ်င္ မသံုးသင့္ပါ။ခ်ဥ္နံ႔ထြက္၊မိွုနံ႔၊ေအာက္နံ႔ထြက္
ေနလွ်င္မသံုးသင့္ပါ။
စသည္ျဖင့္ အစာတစ္မယ္ခ်င္းအဘိုက္လတ္ဆတ္မုွကို သိရိွေရြး
ခ်ယ္ႏိုင္ရပါမယ္။
နံပါတ္. ၂ မွာကေတာ့ အစာတစ္မယ္ခ်င္းတြင္ရိွသည့္
အာဟာရတန္ဖိုးမ်ားကိုသိရိွထားဖို႔လိုပါတယ္။
အစာတြက္ခ်က္ရာတြင္ ယင္းအာဟာရတန္ဖိုးမ်ားအား
မိမိလိုခ်င္ေသာ ပ႐ိုတိန္း% ,စြမ္းအင္ ရာခိုင္ႏံုွးရေအာင္
မည္သည့္ယူနစ္တြင္ျဖစ္ေစ ၁၀၀ ပမာဏေပၚတြင္ ရာႏံုွး
ခ်တြက္ရမွာျဖစ္ပါတယ္။တြက္ခ်က္ပုံကို ေနာက္ပိုငး္အစာစပ္ပံုတြင္ တင္ျပေပးပါမယ္။
နံပါတ္. ၃ မွာ အစိုဓာတ္ဟာ အစာေရ႐ွည္ခံဖို႔အတြက္
အလြန္ ဂ႐ုစိုက္ရပါမယ္။စပ္စာတစ္ခုတြင္ အစိုဓာတ္၁၃
ရာႏံႈးထက္ပိုလာပါက အေျခအေနတစ္ခုတြင္ မိုွေပါက္
ျခင္း ၊အစာအခ်ဥ္ေပါက္ျခင္းမ်ားျဖစ္ကာ ဆံုးရံုွးမုွၾကံဳေတြ႔လာႏိုင္တယ္မို႔ပါ။
သို႔ပါ၍ ဤအခ်က္မ်ားကို အစါ္စပ္နည္းမစခင္ ႀကိဳတင္သိရိွႏိုင္ဖို႔ အေရးႀကီးေၾကာင္း တင္ႀကိဳသတိျပဳလိုက္ပါတယ္။ဆက္ပါဦးမည္။
ေအာင္ျမင္ၾကပါေစ ညီသက္နတ္ေမာက္


February 19
Poultry Vet ေတြရင္ဆိုင္ၾကရမဲ့ ၾကက္ေရာဂါ အေျဖရွာေရး ျပ ႆ နာ (၈) အစာေခ်လမ္းေၾကာင္း ေရာဂါ မ်ား (က)
ၾကက္ေရာဂါလို႔ ေခါင္းစဥ္ တပ္လိုက္ေပမဲ့ စီမံခန္႔ခြဲမႈညံ့တာ နဲ႔ အာဟာရခ်ိဳ႕တဲ့တာ/လြန္ကဲတာမ်ိဳး ေတြေၾကာင့္ မဟုတ္ပဲ၊ ၾကက္ေတြကို အစားပ်က္ေစ၊ ႀကီးထြားမႈ နဲ႔ ထုတ္လုပ္မႈ က်ဆင္းေစ၊ နာေစ ဖ်ားေစ၊ ပယ္ၾကက္ေတြျဖစ္ေစ၊ ေသဆံုးေစ ႏိုင္တဲ့ ကူးစက္ တတ္တဲ့ ေရာဂါ မ်ိဳးေတြကိုသာ အဓိက ရည္ညႊန္းလိုက္တာပါ။
အခ်ိဳ႕ေသာ ၾကက္ကူးစက္ေရာဂါပိုးေတြဟာ ၾကက္ေတြရဲ႕ အစာေခ်လမ္းေၾကာင္းက ၀င္ေရာက္သလို တခ်ိဳ႕က အစာေခ် လမ္းေၾကာင္းမဟုတ္တဲ့ အျခား ၀င္ေပါက္ (အသက္ရွဴလမ္းေၾကာင္း စတာေတြ) က ၀င္ေရာက္ၿပီးမွ အစာေခ်လမ္းေၾကာင္း ကို ေရာက္ရွိသြားတာမ်ိဳးလဲ ရွိတယ္။ ဒီလို ေရာဂါပိုးေတြ ၀င္ေရာက္မႈေၾကာင့္ အစာေခ်လမ္းေၾကာင္း တစ္ေလွ်ာက္မွာ ထင္ရွားတဲ့ ဒဏ္ရာေတြ အနာအဆာေတြ ျဖစ္ေပၚေစတဲ့ ေရာဂါေတြ ျဖစ္လာတတ္ပါတယ္။
ၾကက္ေတြရဲ႕ အစာေခ်လမ္းေၾကာင္းမွာ ျဖစ္တဲ့ ေရာဂါေတြကို နားလည္သိရွိၿပီး အေျဖရွာခ်င္တယ္ဆိုရင္ ၾကက္ေတြရဲ႕ အစာေခ် လမ္းေၾကာင္း အေၾကာင္းနဲ႔ ဒီလမ္းေၾကာင္း ကို အကာအကြယ္ေပးေနတဲ့ ခုခံစြမ္းအားအဖြဲ႕ အေၾကာင္းကိုပါ အၾကမ္းျပင္း သိထားဖို႔ လိုပါလိမ့္မယ္။
ၾကက္ရဲ႕ အစာေခ်လမ္းေၾကာင္းဟာ ႏႈတ္သီးကစၿပီး ပါးစပ္ အစာ+ေရၿမိဳျပြန္ အစာအိမ္ အျမစ္ အူသိမ္ အူပိတ္ အူမႀကီး ေခ်းနဲ႔ ဆီး စုတဲ့ သပၺအိတ္ (cloaca) အထိဆက္ေနတဲ့ ျပြန္တစ္ခုျဖစ္ၿပီး စအို၀ (vent) မွာဆံုးပါတယ္။
ၾကက္ရဲ႕ ပါးစပ္ထဲမွာ ရွည္လ်ား ေတာင့္တင္းၿပီး ႏႈတ္သီး ပံုစံမ်ိဳး ခၽြန္ေနတဲ့ လွ်ာ ပါရွိ ေပမဲ့ သြားမရွိၾက။ (ၾကက္ေတြ သေႏၶ သား အခ်ိန္မွာ ႏႈတ္သီးအေပၚစြန္းမွာ egg tooth ေခၚတဲ့ သြား တစ္ေခ်ာင္း ပါရွိၾကတယ္။ ဒီသြားေလးနဲ႔ ၾကက္ကေလးက ဥခြံကို ခြဲၿပီး ေဖာက္ထြက္ၾကတာပါ။ ၾကက္ကေလးေပါက္ၿပီး ၂ ရက္အတြင္း ဒီသြားေလး ျပန္ေပ်ာက္သြားတယ္)
ႏႈတ္သီးနဲ႔ ေတာက္စားလိုက္တဲ့အစာက ပါးစပ္ထဲေရာက္သြားခ်ိန္မွာ လွ်ာရဲ႕အကူအညီနဲ႔ ပါးစပ္ေနာက္ပိုင္းကို တြန္းပို႔ေပး ၿပီး ၿမိဳခ်တယ္။ ၾကက္ရဲ႕ ပါးစပ္ထဲမွာ လွ်ာနဲ႔ ခံတြင္းမ်က္ႏွာျပင္ ေတြမွာ ရွိတဲ့ေနရာ (၈) ခု (8 salivary glands) ကေန တံေတြးရည္ေတြ ထုတ္လုပ္ ေပးတဲ့အတြက္ စားလိုက္တဲ့အစာကို ျမန္ျမန္ ဆန္ဆန္ ၿမိဳခ်ႏိုင္ၾကတယ္။
ၿမိဳခ်လိုက္တဲ့အစာက oesophagus (အစာ+ေရၿမိဳျပြန္) ကိုျဖတ္ၿပီး စလုတ္ (crop) ထဲကို ေရာက္သြားတယ္။ ပါးစပ္ အတြင္းမွာ အစာဟာ ကစီဓါတ္ကို ေခ်ဖ်က္ႏိုင္တဲ့ တံေတြးရည္နဲ႔ ေရာေႏွာမိခဲ့ေပမဲ့ အရာေရာက္တဲ့ အစာေခ်လုပ္ငန္း မရွိပဲ အစာကို ေခတၲသိမ္းထားေပးတာေလာက္ပဲ စလုတ္က လုပ္ေပးတာပါ။ စလုတ္ ထဲမွာ စားလိုက္တဲ့အစာ နဲ႔ ေသာက္လိုက္တဲ့ ေရေတြကို ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား စုသိမ္းထားႏိုင္တဲ့အတြက္ ၾကက္ေတြဟာ အစာကို စလုတ္ျပည့္တဲ့ အထိ ဆက္တိုက္ စားေသာက္ၿပီး နားေနႏိုင္ၾကတယ္။ စလုတ္မွာ အစာကုန္ၿပီ၊ ကုန္ခါနီးၿပီဆိုမွ ၾကက္ကဆာလာၿပီး အစာျပန္စားတယ္။
စလုတ္ထဲက အစာကို နဲနဲစီ အႀကိမ္ႀကိမ္ အစာအိမ္ (proventriculus) ထဲကို ပို႔ေပးၿပီး အစာအိမ္ ကထုတ္တဲ့ acid နဲ႔ enzyme ေတြသံုးၿပီး အစာေခ်တဲ့အလုပ္ စၿပီးလုပ္တယ္။ စားထားတဲ့အစာမွာပါတဲ့ အတံုးအခဲေတြကို အျမစ္ (gizzard / ventriculus) က အမံႈ အဖဲ့့ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ ႀကိတ္ေခ်ၿပီး အစာကို ပိုမိုေက်ညက္ေစတယ္။
အျမစ္ကထြက္လာတဲ့ အစာဟာ အူသိမ္ထဲကို ေရာက္တဲ့အခါ အသည္း နဲ႔ pancreas က ထုတ္တဲ့ အစာေခ်ရည္ေတြ အကူအညီနဲ႔ အူသိမ္ေတြ ထဲမွာ ပိုမိုျပည့္စံုတဲ့ အစာေခ်မႈ ျဖစ္ေစပါတယ္။ ေခ်ခ်က္လိုက္တဲ့ အစာမွာပါတဲ့ အာဟာရ ပစၥည္းေတြ၊ vitamin ေတြကို အူသိမ္ပိုင္းကပဲ စုတ္ယူလိုက္ပါတယ္။ အူသိမ္ပိုင္းက မေခ်ခ်က္ႏိုင္တဲ့ အစာက်န္ေတြမွာ တခ်ိဳ႕က အူပိတ္ ၂ ခု ထဲကို ေရာက္ ရွိၾကေပမဲ့ အမ်ားစုက အူမႀကီးထဲကို ေရာက္ရွိသြားတယ္။ တိုေတာင္းတဲ့ အူမႀကီး ထဲမွာ အစာထဲက ေရဓါတ္ကို စုတ္ယူၿပီး လက္က်န္ကို သပၺအိတ္ (cloaca) ထဲကို ေခ်းအျဖစ္ ပို႔ေပးတယ္။
ၾကက္ေတြရဲ႕ အစာေခ်လမ္းေၾကာင္းဟာ ခႏၶာကိုယ္အရွည္နဲ႔ တြက္ၿပီးေျပာရင္ ႏို႔တိုက္သတၲ၀ါေတြထက္ အမ်ားႀကီး တို ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစာေခ်လမ္းေၾကာင္းကို အစာျဖတ္သြားတဲ့အခ်ိန္ (အစာစားၿပီး ေနာက္ဆံုး စြန္႔ထုတ္တဲ့ အထိ) ဟာ ႏို႔တိုက္သတၲ၀ါ ေတြထက္ အမ်ားႀကီး ျမန္တယ္။ အစာအမ်ိဳးအစားကို လိုက္ၿပီး ကြာျခားခ်က္ရွိႏိုင္ေပမဲ့ ပ်မ္းမွ် အားျဖင့္ သံုးနာရီခြဲ ေလာက္ပဲၾကာပါတယ္။
ၾကက္ေတြစားတဲ့အစာနဲ႔ ေသာက္တဲ့ေရထဲမွာ ပိုးမ်ိဳးစံုပါရွိေနႏိုင္တယ္။ တခါတရံ ေရာဂါျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ ပိုးေတြလဲ ပါေနႏိုင္ ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစာေခ်လမ္းေၾကာင္း ထဲကို အစာေတြ ေရေတြ နဲ႔ အတူ ေရာက္ရွိ ျဖတ္သန္း သြားတဲ့အခိ်န္မွာ ၾကက္ေတြကို ေကာင္းက်ိဳး ဆိုးက်ိဳး အမ်ိဳးမ်ိဳး ျဖစ္ေစႏိုင္ၾကတယ္။
ၾကက္ကေလး ဥထဲ့ကထြက္ၿပီး မၾကာခင္မွာတင္ အစာေခ်လမ္းေၾကာင္းထဲကို ပတ္၀န္းက်င္က ပိုးအမ်ိဳးမ်ိဳးေတြ စတင္ၿပီး ေရာက္ရွိလာခဲ့ ၾကတယ္။ ဒါေပမဲ့ ျမန္ဆန္တဲ့ အစာေရြ႕ရွားႏႈန္း၊ အူနံရံမွာရွိတဲ့ mucin အခၽြဲလႊာ နဲ႔ အစာေခ်ရည္ေတြ ေၾကာင့္ ပိုးေတြ တြယ္ကပ္ဖို႔ မလြယ္။ Caecum ေခၚတဲ့ အူပိတ္ပိုင္းမွာသာ အစာၾကာၾကာေနခြင့္ရတဲ့အတြက္ ေလမဲ့တဲ့ ပတ္၀န္းက်င္ကို ႀကိဳက္တဲ့ Anaerobic bacteria အမ်ားစုပါ၀င္တဲ့ ပိုးေတြ ခိုေအာင္းခြင့္ ရၾကတယ္။ ၾကက္ေတြ ႀကီးထြား ခါစ အခ်ိန္မွာ အူလမ္းေၾကာင္းထဲက ပိုးေတြ အေျပာင္းအလဲ ရွိခဲ့ေပမဲ့ ေနာက္ပိုင္းမွာ ပိုးတခ်ိဳ႕ကပဲ အူထဲမွာ ပံုမွန္ ေနထိုင္ တဲ့ ပိုးေတြ ျဖစ္သြားၾကတယ္။
အူသိမ္အစပိုင္း (duodenum) မွာ အစာေရြ႕သြားမႈျမန္ၿပီး အစာေခ်ရည္ေတြထိေတြ႕ခံရလို႔ ဒီအပိုင္းမွာ ဘက္တီးရီးယား မ်ားမ်ား ရွိမေနတတ္။ အူသိမ္အစပိုင္း ထဲက အစာ တစ္ ဂရမ္ မွာ ပိုး ရာ ဂဏန္း က ေသာင္း ဂဏန္း အထိ ထက္ ပိုၿပီး မပါရွိတတ္။ အူသိမ္ေနာက္ ဖက္ပိုင္း (ileum) မွာ အစာေခ်ရည္ေတြ အားေပ်ာ့သြားၿပီးျဖစ္လို႔ အူထဲကအစာ တစ္ ဂရမ္ မွာ ပိုး ေကာင္ေရ သန္းေပါင္း ရာ ဂဏန္း က သန္းေပါင္း ေသာင္း ဂဏန္း အထိ ေတြ႕လာရတယ္။
အူသိမ္ ေနာက္ဖက္ပိုင္းမွာ ေတြ႕ရတဲ့ ပိုး စုစုေပါင္းရဲ႕ ၈၀% - ၉၀% ဟာ Lactobacillus ပိုး အမ်ိဳးအစားေတြ ျဖစ္ၿပီး က်န္တာေတြက enterobacteria နဲ႔ enterococci ပိုး အမ်ိဳးအစားေတြပါ။
အူလမ္းေၾကာင္းထဲမွာ ပိုးေတြ ရွိေနတဲ့အတြက္ ၾကက္ေတြကို အက်ိဳးျဖစ္ေစတာေတြရွိတယ္။ ဥပမာတခ်ိဳ႕ကေတာ့ -
ၾကက္စာမွာပါတဲ့ ေက်လြယ္တဲ့ carbohydrate ေတြကို အူလမ္းေၾကာင္းေရွ႕ပိုင္းမွာ ေခ်ဖ်က္စုတ္ယူလိုက္ၿပီး မေခ်ႏိုင္တဲ့ carbohydrate ေတြကို အူလမ္းေၾကာင္းေနာက္ပိုင္းမွာရွိတဲ့ ပိုးေတြက ေခ်ဖ်က္ေပးတယ္။ ပိုးေတြက ထုတ္လုပ္တဲ့ short chain fatty acids (SCFAs) ေတြကို ၾကက္က စြမ္းအင္နဲ႔ Carbon source အတြက္ အသံုးျပဳတယ္။ SCFAs ေတြက ၾကက္ေတြရဲ႕ အူလမ္းေၾကာင္းဆိုင္ရာ ခုခံစြမ္းအား တုန္႔ျပန္မႈအတြက္လဲ အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစတယ္လို႔ ဆိုတယ္။
ၾကက္ေတြရဲ႕ ေက်ာက္ကပ္ကထုတ္တဲ့ ဆီးဟာ ေခ်းနဲ႔အတူ Cloaca ထဲကေန အျပင္ကို စြန္႔ထုတ္သလို၊ တခ်ိဳ႕က အူမႀကီးရဲ႕ ေျပာင္းျပန္ ေရြ႕ရွားမႈေၾကာင္း အူပိတ္ပိုင္းကို ေရာက္သြားၾကတယ္။ ဆီးမွာပါတဲ့ uric acid ကို အူတြင္းရွိ ပိုးေတြက ေခ်ဖ်က္ ေပးတဲ့အတြက္ ထြက္လာတဲ့ ammonia ကို ၾကက္ကစုပ္ယူၿပီး glutamine လို amino acid ေတြ ထုတ္လုပ္ ဖို႔ အသံုးခ်ႏိုင္ၾကတယ္။
အူပိတ္ပိုင္း ရွိ တခ်ိဳ႕ပိုးေတြက vitamin ေတြ ( အထူးသျဖင့္ B vitamin အုပ္စု နဲ႔ vitamin K ) ကို ထုတ္လုပ္ေပးၾက ပါတယ္။
အူလမ္းေၾကာင္းထဲမွာ အေျခက်ေနတဲ့ပိုးေတြက အူထဲကိုေရာက္လာတဲ့ ေရာဂါပိုးေတြ အူနံရံကို အလြယ္တကူ တြယ္ကပ္ ေပါက္ပြား မလာေအာင္လဲ တားဆီးေပးႏိုင္ၾကတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သူတို႔ကို သာမန္အားျဖင့္ ၾကက္ေတြအတြက္ အက်ိဳးျပဳတဲ့ ပိုးေတြလို႔ ဆိုႏိုင္ပါတယ္။
ရံဖန္ရံခါ အစာ နဲ႔ ေသာက္ေရ မွာပါတဲ့ ေရာဂါပိုးေတြဟာ ၾကက္ေတြရဲ႕ အစာေခ်လမ္းေၾကာင္းထဲကို ၀င္ေရာက္သြားၿပီး ေရာဂါကူးစက္ျဖစ္ပြားတတ္ပါတယ္။ အခ်ိဳ႕ေရာဂါပိုးေတြက အူနံရံကအခၽြဲေတြကို ေခ်ဖ်က္ ထိုးေဖာက္ႏိုင္စြမ္း ရွိၾကတယ္။ အခ်ိဳ႕က အစာေခ်ရည္ေတြကို ခံႏိုင္ရည္ ရွိၾကတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ၾကက္ေတြရဲ႕ အူလမ္းေၾကာင္းထဲနဲ႔ အူနံရံေတြထဲမွာ ရွင္သန္ပြားမ်ားႏိုင္ၿပီး ဒီပိုးေတြနဲ႔ သူတို႔က ထုတ္လုပ္တဲ့ အဆိပ္အေတာက္ ေတြေၾကာင့္ ေရာဂါေတြ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
ၾကက္ေတြမွာ ထိခိုက္ရွနာေတြျဖစ္တဲ့အခါ နဲ႔ ေရာဂါပိုးေတြ ကူးစက္ ၀င္ေရာက္ ခံရတဲ့အခါ ၾကက္ေတြရဲ႕ Immune System ဆိုတဲ့ ခုခံစြမ္းအားအဖြဲ႕ ေတြရဲ႕ သဘာ၀အေလ်ာက္ တုန္႔ျပန္မႈေတြ ျဖစ္ေပၚလာပါတယ္။ ဒီတုန္႔ျပန္မႈေတြရဲ႕ ဦးတည္ခ်က္က ထိုးေဖာက္ ၀င္ေရာက္ လာတာေတြကို တားဆီးဖို႔ နဲ႔ ဖယ္ရွားလိုက္ဖို႔ပါ။
Immune System မွာ ေမြးရာပါ ခုခံစြမ္းအားအဖြဲ႕ ျဖစ္တဲ့ Innate immune system နဲ႔ ၀င္ေရာက္လာတဲ့ ေရာဂါပိုး တစ္မ်ိဳးခ်င္းကို စံနစ္တက် ေခ်ဖ်က္တိုက္ခိုက္ႏိုင္တဲ့ Acquired immune system ေတြပါ၀င္ေနပါတယ္။
ၾကက္ေတြမွာ ေရာဂါပိုး တစ္ခုခု အ၀င္ခံလိုက္ရရင္ Innate immune system ရဲ႕ တုန္႔ျပန္မႈေၾကာင့္ ကိုယ္အပူခ်ိန္ ျမင့္တက္လာၿပီး ဇီ၀ တည္ေဆာက္မႈအလုပ္ထက္ အပ်က္ေတြ ဆုတ္ယုတ္မႈေတြ ပိုမ်ားေစတဲ့ တုန္႔ျပန္မႈ ေတြကို ျဖစ္ေစတယ္။ အစာစားႏႈန္း နဲ႔ ၾကြက္သားေတြရဲ႕ ႀကီးထြားလာမႈ ေလွ်ာ့က်သြားေစတယ္။ Broiler ေတြမွာ စားႏႈန္း ၇၀% ထိ က်သြားႏိုင္တယ္။ ဒါေၾကာင့္ Innate immune system ရဲ႕တုန္႔ျပန္ခ်က္အတြက္ ၾကက္ေတြက အာဟာရနဲ႔ စြမ္းအင္ေတြ (ၾကက္ႀကီးထြားမႈ နဲ႔ ထုတ္လုပ္မႈ ေတြအတြက္ သံုးရမဲ့အရာေတြ) အမ်ားႀကီး အသံုးျပဳရလို႔ စရိတ္ႀကီးတဲ့ အကာအကြယ္ေပးမႈ လို႔ ဆိုႏိုင္တယ္။
Acquired immune system ရဲ႕ တုန္႔ျပန္ခ်က္ က အာဟာရနဲ႔ စြမ္းအင္ သံုးစြဲရမႈ အမ်ားႀကီးသက္သာၿပီး ေသခ်ာတဲ့ ေရာဂါကာကြယ္ေပးမႈ ရေစပါတယ္။
ၾကက္ေတြရဲ႕ အစာေခ်လမ္းေၾကာင္း တစ္ေလွ်ာက္မွာ ဒီလိုတုန္႔ျပန္မႈေတြ လုပ္ေပးမဲ့ ခုခံစြမ္းအားအဖြဲ႕ရဲ႕ အစိတ္အပိုင္းေတြ ပါရွိေနပါတယ္။
Gut-associated lymphoid tissue (GALT) လို႔ ေခၚတဲ့ ၾကက္ေတြရဲ႕ အစာေခ် လမ္းေၾကာင္း တစ္ေလွ်ာက္မွာ ျဖန္႔ၾကက္ ထားတဲ့ ခုခံစြမ္းအားအဖြဲ႕ရဲ႕ အစိတ္အပိုင္းေတြကို စုေပါင္းလိုက္ရင္ ၾကက္တစ္ေကာင္းလံုးအတြက္ အႀကီးဆံုးေသာ ခုခံစြမ္းအား အဂၤါစုတစ္ခု လို႔ ဆိုႏိုင္ပါတယ္။
သပၺအိတ္ ထဲမွာရွိတဲ့ Cloacal bursa ဟာ ၾကက္ေတြအတြက္ ခုခံစြမ္းအား ထုတ္လုပ္ႏိုင္တဲ့ ဆဲေတြကို ထုတ္လုပ္ေပးတဲ့ ပင္ရင္း ခုခံစြမ္းအား အဂၤါ (Primary lymphoid organ) တစ္ခုျဖစ္တယ္။ Cloacal bursa ကလြဲၿပီး တျခား GALT ေတြ ကေတာ့ တဆင့္ခံ ခုခံစြမ္းအား အဂၤါ (Secondary lymphoid organ) ေတြပါ။
အစာေခ် လမ္းေၾကာင္း တစ္ေလွ်ာက္မွာ ျဖန္႔ၾကက္ ထားတဲ့ GALT ေတြရဲ႕ ေနရာ ေတြကို C. Casteleyn နဲ႔ အဖြဲ႕ရဲ႕ Avian Pathology (June 2010) ဂ်ာနယ္ပါ စာတမ္းက ပံုကို ကူးယူၿပီး ေဖာ္ျပေပးထားပါတယ္။ Cloacal bursa, vitelline diverticulum (Meckel) နဲ႔ caecal tonsils ကလြဲၿပီး က်န္တဲ့ GALT ေတြ ရွိေနတာကို သာမန္မ်က္စိနဲ႔ မျမင္ႏိုင္ပါ။
ၾကက္ေတြရဲ႕ အစာေခ် လမ္းေၾကာင္း ထဲကို ေရာက္လာတဲ့ ေရာဂါပိုးေတြဟာ GALT ေတြနဲ႔ ထိတ္တိုက္ ရင္ဆိုင္ၾကရ ပါမယ္။ GALT ေတြကို ေခ်မႈန္း ေက်ာ္ျဖတ္ႏိုင္မွ ၾကက္ေတြကို ေရာဂါရေစမွာပါ။ ဒါေၾကာင့္ အစာေခ် လမ္းေၾကာင္း ကို အဓိကထားၿပီး ကူးစက္ေစတဲ့ ေရာဂါေတြေၾကာင့္ ေသဆံုးတဲ့ ၾကက္ေတြကို ခြဲစိတ္ စစ္ေဆးၾကည့္တဲ့အခါ အနာအဆာ ေတြကို GALT အဖြဲ႕ရဲ႕ ေနရာေတြမွာ အဓိကေတြ႕ျမင္ရတာျဖစ္ပါတယ္ (ေရာဂါျဖစ္မွ GALT အဖြဲ႕ရဲ႕ ေနရာေတြကို မွန္းဆလို႔ ရႏိုင္ပါမယ္)
အစာအိမ္ရဲ႕ ေရွ႕ပိုင္းမွာရွိတဲ့ pharyngeal tonsil, oesophageal tonsil နဲ႔ oesophagus တေလွ်ာက္က lymphoid tissues ေတြဟာ အစာေခ်ခ်က္မႈ မလုပ္ရေသးတဲ့ ပိုးေတြ (antigen ေတြ) နဲ႔ ထိေတြ႕ၾကရတဲ့အတြက္ ပါးစပ္ထဲကို ထဲ့ေပး၊ ေသာက္ေရမွာထဲ့ေပးၿပီး သံုးတဲ့ ကာကြယ္ေဆးေတြကို သူတို႔ကတုန္႔ျပန္ေပးႏိုင္၊ ကာကြယ္မႈ ျဖစ္ေပၚ ေစႏိုင္တဲ့ အားသားခ်က္ ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒီအပိုင္းမွာရွီတဲ့ GALT ေတြမွာ B lymphocytes ေတြနဲ႔ T lymphocytes ေတြ ႏွစ္မ်ိဳးလံုး ပါရွိေနတဲ့အတြက္ ကာကြယ္ေဆးေတြေၾကာင့္ mucosal immunity ရေစတဲ့ IgA နဲ႔ systemic immunity ရေစတဲ့ IgY (IgG) antibody ေတြထြက္ေပၚေစတဲ့အျပင္ ေရာဂါပိုး၀င္ေရာက္ခံ ထားရတဲ့ cell ေတြကို ေခ်မႈန္းႏိုင္တဲ့ cell mediated immunity (CMI) ကိုပါ ျဖစ္ေပၚေစႏိုင္ပါတယ္။
ဒါေပမဲ့ ဒီအပိုင္းမွာရွီတဲ့ GALT ေတြဟာ ျပင္ပက ၀င္လာတဲ့ ေရာဂါပိုးေတြ နဲ႔လဲ အဦးဆံုး ထိေတြ႕ ၾကရတဲ့ အတြက္ IBD virus လို ေရာဂါပိုးေတြ တြယ္ကပ္ ပြားမ်ားလာၿပီး ေရာဂါျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့အတြက္ အားနည္းခ်က္လို႔လဲ ဆိုႏိုင္ ပါတယ္။
ျပင္ပက ၀င္လာတဲ့ ေရာဂါပိုးေတြ နဲ႔ ၾကက္ေတြရဲ႕ အစာေခ် လမ္းေၾကာင္း ရဲ႕ အကာအကြယ္စနစ္ေတြ ထိေတြ႕ရာက ျဖစ္ေပၚလာတဲ့ အနာအဆာ ဒဏ္ရာဒဏ္ခ်က္ ေတြကို ၾကည့္ၿပီး ေရာဂါအေျဖရွာပံုေတြ ဆက္ၿပီး ေဆြးေႏြးၾကည့္ပါဦးမယ္။


အမ်ိဳးစစ္၊ အမ်ိဳးသန္႕သည့္ ျမန္မာတိုင္းရင္းၾကက္
ေအးေအးေမာ္(ကထိက)
ေမြးျမဴေရးဆိုင္ရာေဆးတကၠသိုလ္
ျမန္မာတိုင္းရင္းၾကက္မ်ားအေၾကာင္း မတင္ ျပမီ အိမ္ေမြးၾကက္ (Domestic fowl) ႏွင့္ ေတာၾကက္ (Jungle fowl) ဟူေသာ စကားႏွစ္ရပ္ ကို အရင္ရွင္းလင္းလိုပါသည္။ အိမ္ေမြးၾကက္ ဆိုသည္မွာ လူတို႔ႏွင့္နီးနီးကပ္ကပ္ေနႏိုင္ၿပီး အိမ္ေမြး တိရစၧာန္အျဖစ္ ေမြးျမဴ၍ရေသာၾကက္ကို ဆိုလို သည္။ ေတာၾကက္သည္ လူကပ္မခံဘဲ အိမ္ေမြး တိရစၧာန္အျဖစ္ ေမြးျမဴ၍မရေသာၾကက္ ျဖစ္ သည္။
တစ္ဖန္ အိမ္ေမြးၾကက္မ်ားကို မ်ိဳးဗီဇေရြးခ်ယ္ မႈ ( Genetic Selection)၊ မ်ိဳးဗီဇျမႇင့္တင္မႈ(Genetic
Improvement) မရွိေသာ ေဒသခံတိုင္းရင္း ၾကက္ (Indigenous Chicken) ႏွင့္ မ်ိဳးဗီဇေရြးခ်ယ္ ၍ မ်ဳိးျမႇင့္တင္ထားေသာ စီးပြားျဖစ္ေမြးျမဴေရးၾကက္ (Commercial Chicken) ဟူ၍ ခြဲျခားႏိုင္သည္။
တိုင္းရင္းၾကက္မ်ားသည္ ၾကမ္းတမ္းေသာ ရာသီ ဥတု (Harsh climatic) အေျခအေနတြင္ အာဟာရ ျပည့္ဝေသာ အစားအစာႏွင့္ ေကာင္းမြန္ေသာ ေစာင့္ ေရွာက္မူတို႔ မရရွိလင့္ကစား ေကာင္းစြာအသက္ရွင္ သန္ႏိုင္ၿပီး ေကာင္းစြာမ်ိဳးပြားႏိုင္ေသာ အရည္အေသြး ကို ပိုင္ဆိုင္ၾကသည္။ ေဒသ၏ပတ္ဝန္းက်င္ အေျခ အေနႏွင့္ သဟဇာတျဖစ္ေအာင္ ေနထိုင္ႏိုင္စြမ္းရွိ ၾကသျဖင့္ တိုင္းရင္းၾကက္မ်ားကို ပထဝီအေနအထား အမ်ိဳးမ်ိဳးတြင္ က်ယ္ျပန္႔စြာေတြ႕ရွိႏိုင္သည္။ ကြၽန္မ တို႔ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္လည္း ၾကက္ေကာင္ေရ ၁၂၅ သန္းအနက္ ေကာင္ေရသန္း ၁ဝဝ ေက်ာ္ (၈ဝ ရာခိုင္ ႏႈန္းေက်ာ္) သည္ ေဒသခံတိုင္းရင္းၾကက္မ်ား ျဖစ္ၾက သည္။
ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ တိုင္းရင္းၾကက္မ်ားကို အပို ဝင္ေငြရရန္ႏွင့္ ဟင္းစားအတြက္ တစ္ႏိုင္ေမြးၾကသလို တခ်ိဳ႕ကလည္း ဝါသနာအရ ေမြးျမဴေလ့ရွိၾက သည္။ ဟင္းစားအတြက္ တစ္ပိုင္တစ္ႏိုင္ ေမြးေလ့ရွိ ေသာ တိုင္းရင္းၾကက္မ်ိဳးမ်ားမွာ ေညာင္ကန္ၾကက္၊ ၾကက္လည္ေျပာက္၊ ၾကက္ေမႊးလန္၊ စစ္တေကာင္း ၾကက္၊ ရွမ္းၾကက္၊ ခ်င္းၾကက္စသည္တို႔ ျဖစ္သည္။ ၾကက္တိန္ညင္ႏွင့္ ေရႊတဆုပ္တို႔ကို ဝါသနာအရ အလွေမြးျမဴၾကသည္။ တိုက္ၾကက္မ်ားကို ၾကက္ တိုက္ၿပိဳင္ပြဲမ်ားအတြက္ ေမြးျမဴေလ့ရွိၾကသည္။ တိန္ညင္ၾကက္မ်ားသည္ အခ်ိန္မွန္မွန္ တြန္ေလ့ရွိ သည့္အတြက္ နာရီၾကက္အျဖစ္လည္းေကာင္း၊ နယ္ စပ္ေဒသမ်ားမွာ တ႐ုတ္႐ိုးရာ ခမည္းၾကက္အျဖစ္ လည္းေကာင္း ထင္ရွားသည္။ အသက္ေသသည္ အထိ ခြပ္တတ္ၾကေသာ တိုက္ၾကက္မ်ားသည္ အႏိုင္ မခံ အ႐ႈံးမေပးလိုေသာ စိတ္ဓာတ္၊ ၾက့ံၾက့ံခံႏိုင္ေသာ စိတ္ဓာတ္၊ ရဲရင့္ေသာ စိတ္ဓာတ္မ်ားရွိၾကသည္။
ရင္အုပ္ၾကြက္သားမ်ား သန္မာၿပီး ေပါင္ၾကြက္သား မ်ားလည္း ေတာင့္တင္းသည္။ ေျခေထာက္တြင္ ပါရွိသည့္အတက္ကို တစ္ေကာင္ႏွင့္ တစ္ေကာင္ တိုက္ခိုက္ရာတြင္ အသုံးျပဳသည္။
တိုင္းရင္းၾကက္မ်ားသည္ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ ဆင္းသက္ေပါက္ဖြားလာခဲ့ေသာ ေရေျမေဒသကို လိုက္၍ အရြယ္အစားႏွင့္ အေရာင္အေသြးမ်ားကြဲျပား ႏိုင္ေသာ္လည္း အေျခခံမ်ိဳးဗီဇ သေဘာသဘာဝမွာ အတူတူပင္ ျဖစ္ၾကသည္။ ျမန္မာႏိုင္ငံ၏ ေဒသ အသီးသီးတြင္ ေမြးျမဴထားေသာ တိုင္းရင္းၾကက္မ်ား ၏ မ်ိဳးဗီဇဆက္စပ္မႈ (Genetic Relationship)၊ တစ္နည္းအားျဖင့္ ေဆြမ်ိဳးနီးစပ္မႈသည္ တျခား အိမ္နီးခ်င္းႏိုင္ငံမ်ားရွိ တိုင္းရင္းၾကက္မ်ိဳးမ်ားႏွင့္ ႏႈိင္းယွဥ္ ပါက ေဆြမ်ိဳးပို၍နီးသည္ဟု ေျပာႏိုင္ေသာ္လည္း ျမန္မာ့ တိုင္းရင္းၾကက္မ်ားႏွင့္ အိမ္နီးခ်င္းႏိုင္ငံရွိ တိုင္းရင္းၾကက္ မ်ားအၾကား ေဆြမ်ိဳးေဝးကြာသည္၊ ေသြးေဝးသည္ဟု မဆိုႏိုင္ပါ။
တစ္အိမ္တည္းေန တစ္မိတည္းေပါက္ၾကသည့္ ေမာင္ႏွမသားခ်င္း အခ်င္းခ်င္း ေသြးနီးသကဲ့သို႔ တစ္နယ္ တစ္ေက်းရွိ ေဆြမ်ိဳးေပါက္ေဖာ္မ်ားႏွင့္လည္း ေသြးမေဝး သည့္ သေဘာအတိုင္းပင္ ျဖစ္သည္။ အဘယ္ေၾကာင့္ ဆိုေသာ္ ျမန္မာႏိုင္ငံရွိ တိုင္းရင္းၾကက္မ်ားႏွင့္ အိမ္နီးခ်င္း ႏိုင္ငံရွိ တိုင္းရင္းၾကက္မ်ားသည္ တူညီေသာတိုင္းရင္း ၾကက္ ေဆြမ်ိဳးအုပ္စုႀကီးေအာက္တြင္ ပါဝင္ေန၍ ျဖစ္ သည္။ ထို႔အျပင္ တိုင္းရင္းၾကက္မ်ားသည္ အထက္တြင္ ေဖာ္ျပခဲ့သည့္အတိုင္း အိမ္ေမြးၾကက္(Domestic fowl) အမ်ိဳးအစားတြင္ ပါဝင္ၿပီး အိမ္ေမြးၾကက္မ်ားသည္ ၾကက္နီမ်ိဳး (Gallus gallus) ၊ ၾကက္ညိဳမ်ိဳး (Gallus
sonnerati) ၊ သီဟိုဠ္မ်ိဳး (Gallus lafayettei) ႏွင့္ ၾကက္စိမ္းမ်ိဳး(Gallus varius) စသည့္ ေတာၾကက္ ေလးမ်ိဳးအနက္ တစ္မ်ိဳး သို႔မဟုတ္ တစ္မ်ိဳးထက္ပို ေသာ ေတာၾကက္မ်ိဳးမ်ားမွ ဆင္းသက္လာခဲ့ၾကသည္ ဟု အဆိုရွိပါသည္။ ၾကက္နီမ်ိဳးတြင္Gallus
gallus gallus , Gallus gallus
spacideus, Gallus gallus jabouilei,
Gallus gallus bankiva, Gallus ဟူ၍ မ်ိဳးစိတ္ငါးခု ထပ္မံခြဲျခားႏိုင္ၿပီး အိမ္ေမြးၾကက္မ်ားသည္Gallus gallus gallus မွ ဆင္းသက္လာသည္ဟု သုေတသနတစ္ခုမွဆိုသည္။ ေဒသ အသီးသီးရွိ တိုင္းရင္းၾကက္မ်ားသည္ တူညီေသာ ဘိုးေဘး မ်ားမွ ဆင္းသက္လာၾက၍ တိုင္းရင္းၾကက္မ်ားအၾကား မ်ိဳးဗီဇသည္ ေသြးမေဝးၾကျခင္းျဖစ္သည္။
ပုံ(၁)တြင္ ေဖာ္ျပထားသည့္ မ်ိဳးဗီဇဆက္စပ္မႈျပပုံ(Phylogenic tree) ကို ေလ့လာၾကည့္ပါက ျမန္မာ၊ ထိုင္း၊ လာအို၊ အင္ဒိုနီးရွားတို႔မွ တိုင္းရင္းၾကက္ အုပ္စု မ်ားအပါအဝင္ ၾကက္နီမ်ိဳးစိတ္ သံုးမ်ိဳး (Gallus gallus
gallus , Gallus gallus spacideus, Gallus gallus
jabouilei)၊ ေရႊဒဂၤါး၊ ေငြနားျဖဴ၊ ေအာစၾတာေလာ့ အစရွိ သည့္ စီးပြားျဖစ္ေမြးျမဴေရး ၾကက္သံုးမ်ိဳးႏွင့္ ဆပ္ဆုမႏွင့္ ဆပ္ဆုမ ဂ်ိဒိုးရီ(Satsuma &Satsumajidori) စသည့္ မ်ိဳးျမႇင့္ထားေသာ ဂ်ပန္တိုင္းရင္းၾကက္ႏွစ္မ်ိဳးတို႔ ပါဝင္ ေသာ အဓိကအကိုင္းအခက္ႀကီး(Main Branch) တစ္ခု ႏွင့္ ၾကက္စိမ္းမ်ိဳး (Gallus varius) ႏွင့္ အင္ဒိုနီးရွားမွ ၾကက္နီမ်ိဳးစိတ္တစ္ခုျဖစ္သည့္ Gallus gallus bankiva တို႔ ပါဝင္ေသာ အဓိကအကိုင္းအခက္ႀကီးတစ္ခု စုစု ေပါင္း အဓိကအကိုင္းအခက္ႀကီးႏွစ္ခု အျဖစ္ ခြဲထြက္ေနသည္ ကို ေတြ႕ျမင္ႏိုင္ သည္။ အဓိက အကိုင္းအခက္ႀကီး တစ္ခုတည္းတြင္ ပါဝင္ဖြဲ႕စည္းေန သည့္ အုပ္စုမ်ားသည္ မ်ိဳးဗီဇဆက္စပ္မႈ ပို၍နီးစပ္ၿပီး တစ္နည္း ေဆြမ်ဳိးခ်င္းပိုနီး၍ အဓိက အကိုင္းအခက္ တစ္ခုထဲတြင္ မပါဝင္ပါက ေဆြမ်ိဳးနီးစပ္မႈ ေဝးကြာ သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ အဓိက အကိုင္းတစ္ကိုင္းထဲတြင္ ပါဝင္ သည့္ ျမန္မာ၊ ထိုင္း၊ လာအို၊ အင္ဒိုနီးရွားမွ တိုင္းရင္း ၾကက္မ်ား၊ ၾကက္နီမ်ိဳးစိတ္ သံုးမ်ဳိး စီးပြားျဖစ္ ေမြးျမဴေရး ၾကက္မ်ားႏွင့္ ဂ်ပန္တိုင္းရင္းၾကက္မ်ဳိး ႏွစ္မ်ိဳးတို႔သည္ ေဆြမ်ဳိးခ်င္း နီးစပ္ၾကသည္။
ၾကက္စိမ္းမ်ိဳး(Gallus
varius)ႏွင့္ အင္ဒိုနီးရွားမွ ၾကက္နီမ်ိဳးစိတ္တစ္မ်ိဳး (Gallus gallus bankiva) တို႔သည္ အဓိက အကိုင္း တစ္ကိုင္းအျဖစ္ ခြဲထြက္ေနေသာေၾကာင့္ တိုင္းရင္းၾကက္ မ်ားႏွင့္လည္းေကာင္း၊ စီးပြားျဖစ္ေမြးျမဴေရးၾကက္မ်ား၊ အျခားေတာၾကက္မ်ိဳးမ်ားႏွင့္လည္းေကာင္း ေဆြမ်ိဳးခ်င္း ေဝးကြာေၾကာင္း ေတြ႕ႏိုင္သည္။ တစ္ဖန္ တိုင္းရင္းၾကက္ မ်ား ပါဝင္သည့္ အဓိကအကိုင္းႀကီးထဲတြင္ ျမန္မာ၊ အင္ဒိုနီးရွား၊ ထိုင္း၊ လာအိုတို႔မွ တိုင္းရင္းၾကက္မ်ားႏွင့္ ၾကက္နီမ်ိဳးစိတ္ သံုးမ်ိဳးတို႔ပါဝင္သည့္ အုပ္စုႀကီးတစ္ခုကို ေတြ႕ျမင္ႏိုင္ပါသည္။
စီးပြားျဖစ္ ေမြးျမဴေရးၾကက္မ်ား ႏွင့္ ဂ်ပန္တိုင္းရင္းၾကက္မ်ိဳးမ်ားကိုမူ သီးျခားအုပ္စု မ်ားအျဖစ္ ေတြ႕ျမင္ႏိုင္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ တိုင္းရင္း ၾကက္မ်ားသည္ ၾကက္နီမ်ိဳးစိတ္မ်ားႏွင့္ မ်ိဳးဗီဇနီးစပ္ စြာ ရွိေနၿပီး တိုင္းရင္းၾကက္မ်ား အခ်င္းခ်င္းတြင္လည္း ျမန္မာႏွင့္ လာအိုတို႔မွ တစ္တြဲ၊ ထိုင္းႏွင့္ အင္ဒိုနီးရွား တို႔မွ တစ္တြဲ နီးကပ္စြာအုပ္စုဖြဲ႕ေနၾကသျဖင့္ ျမန္မာ တိုင္းရင္းၾကက္မ်ားတြင္ ေတြ႕ရသည့္ ဝိေသသတခ်ိဳ႕ ကို အိမ္နီးခ်င္းႏိုင္ငံမ်ားရွိ တိုင္းရင္းၾကက္မ်ားတြင္ လည္း ေတြ႕ေကာင္းေတြ႕ႏိုင္သည္။
ကြယ္လြန္သြားသည့္ ကြၽန္မ၏ဆရာႀကီး ပါေမာကၡ ေဒါက္တာေအာင္သန္းသည္ တစ္ခ်ိန္ကFAO အစီ အစဥ္ျဖင့္ ထိုင္းႏိုင္ငံတြင္ ဖြင့္လွစ္သည့္ မ်ိဳးဗီဇအရင္း အျမစ္မ်ား ထိန္းသိမ္းေရးသင္တန္း (Conservation
for Genetic Resources) သို႔ တက္ေရာက္ခဲ့ဖူးပါ သည္။ ဆရာႀကီးက‘သူတို႔ထိုင္းႏိုင္ငံမွ အရည္အေသြး ေကာင္းသည့္ၾကက္ဆိုၿပီးလိုက္ျပ၍ ၾကည့္လိုက္ရာ ေက်ာက္ပန္းေတာင္းက ၾကက္နဲ႔ တစ္ပုံစံတည္း ပဲဟု ေျပာျပခဲ့ဖူးသည္။ဤေနရာတြင္ ကြၽန္မ၏သုေတ သနေတြ႕ရွိခ်က္ကို တင္ျပလိုပါသည္။ မ်ဳိးဗီဇ အမွတ္ အသား (Genetic Marker) ၁ဝ၂ ခုကို အသုံးျပဳ၍ ျမန္မာ၊ ထိုင္း၊ လာအိုႏိုင္ငံမ်ားရွိ တိုင္းရင္းၾကက္မ်ား ၏ မ်ဳိးဗီဇဆိုင္ရာ အုပ္စုဖြဲ႕စည္းပုံ (Population
Structure) ကို သုေတသနျပဳခဲ့သည္။ အထက္တြင္ တင္ျပခဲ့သည့္အတိုင္း တိုင္းရင္းၾကက္မ်ားသည္ ေရ ေျမေဒသ အသီးသီးတြင္ အခ်ိန္ၾကာျမင့္စြာကတည္း က အသားတက်ေနထိုင္ခဲ့ၾကၿပီး သက္ဆိုင္ရာအုပ္စု မ်ားတြင္ သက္ဆိုင္ရာ မ်ိဳးဗီဇမူရင္းမ်ား (Genetic
Origin)ႏွင့္ ဖြဲ႕စည္းထားၾကသည္။ ွအမကခအကမန ဟုေခၚသည့္ ေဆာ့ဖ္ဝဲကိုသုံး၍ အုပ္စုဖြဲ႕စည္းပုံကို ဆန္းစစ္ရာ ပုံ (၂) တြင္ ေဖာ္ျပထားသည့္ အုပ္စုဖြဲ႕စည္းပုံ ကို ရရွိသည္။ ျမန္မာ၊ ထိုင္းႏွင့္ လာအိုႏိုင္ငံတို႔ရွိ တိုင္းရင္း ၾကက္မ်ားသည္ အုပ္စုတစ္စုစီ၊ တစ္စုစီအျဖစ္ ဖြဲ႕စည္း ေနၿပီး သက္ဆိုင္ရာအုပ္စုအတြက္ သက္ဆိုင္ရာ မ်ိဳးဗီဇ မူရင္း (Genetic Origin)ႏွင့္ ဖြဲ႕စည္းထားသည္။ ျမန္မာတိုင္းရင္းၾကက္မ်ား၏ မ်ိဳးဗီဇမူရင္းသည္ အျပာ ေရာင္၊ ထိုင္းတိုင္းရင္းၾကက္မ်ား၏ မ်ိဳးဗီဇ မူရင္းသည္ အဝါေရာင္၊ လာအိုတိုင္းရင္းၾကက္မ်ား၏ မ်ိဳးဗီဇမူရင္း သည္ အနီေရာင္ျဖင့္ ကိုယ္စားျပဳသည္။ ထိုင္းႏွင့္ လာအိုတို႔မွ တိုင္းရင္းၾကက္မ်ား၏ မ်ိဳးဗီဇဖြဲ႕စည္းပုံတြင္ ျမန္မာတိုင္းရင္းၾကက္မ်ား၏ မ်ိဳးဗီဇမူရင္း (အျပာေရာင္) မ်ား ေရာေႏွာေနသည္ကို ေတြ႕ျမင္ႏိုင္သည္။ ျမန္မာ တိုင္းရင္းၾကက္မ်ား၏ အုပ္စုဖြဲ႕စည္းပုံတြင္ မည္သည့္ မ်ိဳးဗီဇမူရင္းမွ ေရာေႏွာျခင္းမရွိဘဲ၊ ျမန္မာတိုင္းရင္း ၾကက္၏ မ်ိဳးဗီဇမူရင္းတစ္မ်ိဳးတည္းျဖင့္သာ ဖြဲ႕စည္း ထားေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။ ဤရလဒ္အရ ျမန္မာ တိုင္းရင္းၾကက္မ်ားသည္ မ်ိဳးဗီဇအေရာအေႏွာ မရွိ၊ မူရင္းစစ္မွန္သည့္ တိုင္းရင္းၾကက္မ်ားဟု ေျပာႏိုင္သည္။
ျမန္မာတိုင္းရင္းၾကက္မ်ား၏ မ်ိဳးဗီဇမူရင္းမ်ား သည္ ထိုင္းတိုင္းရင္းၾကက္မ်ားဆီသို႔ အဘယ္ေၾကာင့္ ေရာေႏွာေနသနည္းဟု ေမးစရာရွိသည္။ ျမန္မာႏိုင္ငံ ႏွင့္ ထိုင္းႏိုင္ငံသည္ ပထဝီအေနအထားအရ နယ္နိမိတ္ ခ်င္း ထိစပ္လ်က္ရွိေနသည့္အျပင္ ေတာင္ငူေခတ္ႏွင့္ ကုန္းေဘာင္ေခတ္မ်ားတြင္ ျမန္မာႏိုင္ငံႏွင့္ ထိုင္းႏိုင္ငံတို႔ အၾကား စစ္ပြဲမ်ား အထင္အရွားရွိခဲ့သည္။ ထိုသို႔ စစ္ပြဲ မ်ားရွိခဲ့စဥ္က ျမန္မာစစ္သည္ေတာ္မ်ားႏွင့္အတူ ျမန္မာ တိုင္းရင္းၾကက္မ်ားကို ရိကၡာအျဖစ္ သယ္ေဆာင္သြား ဖြယ္ရွိသည္။ ကုန္သည္မ်ားကလည္း သယ္ေဆာင္သြား ႏိုင္ပါသည္။ အဆိုပါရိကၡာအျဖစ္ သယ္ေဆာင္သြား ေသာ ျမန္မာတိုင္းရင္းၾကက္မ်ားသည္ ထိုင္းႏိုင္ငံရွိ ေဒသခံၾကက္မ်ားႏွင့္ ေရာေႏွာယွက္တင္ရာမွ မ်ိဳးဗီဇ မ်ား ေရာေႏွာသြားႏိုင္ဖြယ္ရွိသည္။
အဆိုပါ ေရာေႏွာသြားေသာ မ်ိဳးဗီဇမ်ားကို မ်ိဳးဆက္အဆင့္ဆင့္ ဆင့္ပြား သယ္ေဆာင္ႏိုင္ခဲ့ပါသည္။
ႏွစ္ကာလၾကာေသာအခါ ယခုကဲ့သို႔ ျမန္မာတိုင္းရင္းၾကက္မ်ား၏ မ်ိဳးဗီဇမူရင္းမ်ားကို ထိုင္းတိုင္းရင္းၾကက္မ်ား၏ မ်ိဳးဗီဇတြင္ ေရာေႏွာစြာ ေတြ႕ျမင္ရျခင္းျဖစ္သည္ဟု ယူဆမိပါသည္။
(ထင္ျမင္ယူဆမႈသက္သက္ သာျဖစ္ပါသည္) ဤသို႔ ယူဆရျခင္းမွာ သုေတသနတြင္ ထိုင္းႏိုင္ငံဘက္မွ တိုင္းရင္းၾကက္မ်ား၏ ေသြးနမူနာမ်ား ေကာက္ယူခဲ့ေသာ ေဒသမ်ားမွာ နန္၊ ခ်င္း႐ိုင္၊ လန္ပန္၊ ကခ်နာဘူရီအစရွိေသာ ထိုင္းႏိုင္ငံ၏ ေျမာက္ပိုင္း ေဒသမ်ားပါဝင္ၿပီး၎ေဒသမ်ားသည္ တစ္ခ်ိန္က ျမန္မာႏွင့္ ထိုင္းတို႔ စစ္မက္ျဖစ္ပြားရာေဒသမ်ားျဖစ္ခဲ့ေၾကာင္း ေလ့လာေတြ႕ရွိ ခဲ့ရေသာေၾကာင့္ ျဖစ္ပါသည္။ အထက္က ဆရာႀကီး ဦးေအာင္သန္း ေျပာခဲ့ဖူးသည့္ 'ထိုင္း ႏိုင္ငံမွ အရည္အေသြးေကာင္းသည္ဆိုသည့္ၾကက္သည္ ျမန္မာႏိုင္ငံ ေက်ာက္ပန္းေတာင္းမွ ၾကက္ႏွင့္ တစ္ပုံစံတည္း' ဆိုသည့္အခ်က္မွာ ျဖစ္ႏိုင္ဖြယ္ရွိပါသည္။ ျမန္မာတိုင္းရင္းၾကက္မ်ားသည္ မ်ိဳးဗီဇအေရာ အေႏွာကင္းသည့္ မ်ိဳးဗီဇသန္႔စင္သည့္ တိုင္းရင္းၾကက္မ်ားျဖစ္ၾကပါ သည္။ သို႔ေသာ္ ကြၽန္မ၏သုေတသနတြင္ ရန္ကုန္၊ မႏၲေလး ႏွင့္ ပဲခူး ေဒသမ်ားမွ ျမန္မာတိုင္းရင္းၾကက္မ်ား၏ ေသြးနမူနာမ်ားကိုသာ အသုံး ျပဳခဲ့ရပါသည္။ အကယ္၍ ျမန္မာႏိုင္ငံအႏွံ႔အျပား ေဒသအသီးသီးရွိ တိုင္းရင္းၾကက္နမူနာမ်ားကို အသုံးျပဳ၍ ေလ့လာဆန္းစစ္ပါက ျမန္မာ တိုင္းရင္းၾကက္မ်ား၏ မ်ိဳးဗီဇစစ္မွန္မႈကို ယခုထက္ပို၍ ခိုင္ခိုင္မာမာ ထုတ္ေဖာ္ႏိုင္ပါလိမ့္မည္။
မည္သို႔ပင္ျဖစ္ေစ ႏိုင္ငံေတာ္၏ အသားက႑အတြက္ အသားစား ၾကက္၊ ဥစားၾကက္အစရွိသည့္ စီးပြားျဖစ္ ၾကက္ေမြးျမဴေရးကိုလည္း အရွိန္အဟုန္ျဖင့္ ဆက္လက္လုပ္ေဆာင္သြားရမည္ျဖစ္သလို အခ်ိန္ ၾကာျမင့္စြာကတည္းက ျမန္မာ့ေရေျမသဘာဝႏွင့္ အသားတက်ရွိခဲ့ ေသာ၊ မ်ိဳးဗီဇစစ္မွန္၍ အဖိုးတန္လွေသာ ျမန္မာ့တိုင္းရင္းၾကက္မ်ား ကိုလည္း ဆက္လက္ထိန္းသိမ္းေမြးျမဴသြားသင့္ေၾကာင္း အၾကံျပဳတင္ျပ အပ္ပါသည္။
Credit today myanmar
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=193431257854331&id=100015623734146
ျမန္မာေရာင္နီသစ္ တိုင္းရင္ၾကက္ေမြးျမဴေရး 
09 455 050 531
09 780 053 225

No comments:

Post a Comment